Artikel från "Mitt i Haninge" 17 november 1998

Jakten på rätt sound

"En akustisk gitarr ska låta som om den spelas mitt i rummet"

Det började för tio år sedan. Två grabbar som gillade musik och som ville ha en egen musikstudio. Men det skulle inte vara vilken studio som helst. Deras studio skulle ha en kvalité på ljudet som ingen annan. –En akustisk gitarr ska låta som om den spelas mitt i rummet där lyssnaren sitter. Artisterna blir överlyckliga när de hör ljudet. De vet ju hur instrumenten ska låta, säger Benny Sonesson som tillsammans med Tim Kern startat och äger SoundArt.

Han är mycket kritisk till en del av den musik som ges ut i dag. Inte till musiken i sig, utan till ljudet. –Nittio procent av det som släpps är inte så bra rent ljudmässigt. I dag sitter Benny och hans kompanjon Tim i samma källare på Nynäsvägen i Handen där allt en gång började. Benny Sonesson visar runt. De har gjort rubbet själva, lagt golv, dragit ventilation, byggt allehanda ljudabsorbenter, byggt om inspelningsanläggningar med mera, med mera. –Mycket blev fel i början och hade vi vetat vad vi vet i dag, är det frågan om vi vågat starta, säger han. Benny berättar om plattor som gör att ljud på olika frekvenser fångas upp, plattor som gör att ljudet reflekteras som man vill. –Många studios dämpar helt, men det är inte normalt att gå in i ett så dämpat rum. Som ett exempel på att studion har fått ett gått rykte bland musiker nämner han bluesmusikern Eric Bibb som spelat in flera CD´s på SoundArt. –Han spelar in hos oss och i Peter Gabriels studio i England. En snabb lyssning på en inspelning av en blueslåt med Bibb på gitarr och sång tillsammans med en mandolin, förklarar vad Benny menar. Det låter faktiskt som att musikerna sitter mitt i rummet, nära och rent.

Benny Sonesson och Tim Kern är öppna för alla typer av musik. I deras studio har spelats in allt ifrån hårdrock till visor. Men får de välja själva så blir det inte den mest kommersiellt gångbara musiken. –För att ge ut den musik vi gillar har vi startat ett eget skivbolag också. I november släpps våra första skivor med egen etikett.

En av artisterna är den inte helt okända Cyndee Peters som släpper sin första soloskiva på tolv år. Dessutom med eget material för första gången. –Det blev trångt när vi skulle spela in. Bland annat skulle vi få plats med en tjugofemmannakör. Vi skulle också ha en Hammondorgel. Den fick vi sätta ute i trappan, berättar Benny Sonesson. På den andra nya skivan spelar den kubanska cellisten Belinda Riquelme cello tillsammans med gitarristen Amadeo Nicoletti. Musiken beskrivs som en unik kombination av cello, gitarr och sång. Och som en blandning av jazz, afrokubansk och brasiliansk musik. –Den kommer kanske inte att sälja så mycket på den svenska marknaden. Vi hoppas en del på utlandet. Den kan i sin tur leda till att ryktet om herrarnas ljud sprider sig ytterligare och att de får sätta upp ännu fler nålar på den världskarta som sitter på väggen i fikarummet. –Jag sätter upp en nål på det land musikerna kommer ifrån som spelar in här. I och med Cyndee Peters CD blev et en massa nya nålar, och jag hoppas på att få sätta fler nålar i Latinamerika. –En häftig salsaplatta skulle vara kul.


Tommy Simonsen "Mitt i Haninge"



© SoundArt Studio 2001